ADD Kurucularının Yaşamöyküleri - 4

Atatürkçü Düşünce Derneği'ni kuran, mücadelelerini sürdürmekle onur duyduğumuz yürekli yurtseverlere en derin saygılarımızla...

* * *

Prof. Dr. Özer OZANKAYA (1937)

ADD’nin 35 numaralı kurucu üyesi, derneğimizin genel başkanlığını da yapan (1992), Toplumbilimci-Yazar Prof. Dr. Özer OZANKAYA, Atatürk'ün kendi el yazısıyla kaleme aldığı "Yurttaş İçin Medeni Bilgiler" kitabını manevi kızı Afet İNAN'dan izin alarak Osmanlıca sözcüklerden arındırıp günümüz Türkçesine uyarlamıştır. 1980’de yayımlanan bu kitap, bugün ADD yayınları arasında yer almaktadır.

Yaşamı ve Yapıtları
28 Ekim 1937’de Kulp-Diyarbakır’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini 1959’da bitirdikten sonra sosyoloji asistanı olarak çalışmaya başladı. 1964’te ABD’de Syracuse Üniversitesinde “Türk ve Japon Çağdaşlaşma Deneyimlerinin Karşılaştırılması” konulu teziyle yüksek lisansını, 1966’da “Üniversite Öğrencilerinin Siyasal Yönelimleri” konulu teziyle de doktorasını tamamladı. >>> Tümü

Prof. Dr. Fehmi YAVUZ (1912-1991)

ADD'nin Onur Kurucularından olan Şehircilik Uzmanı, Siyasetçi Prof. Dr. Fehmi YAVUZ 1912'de Isparta'da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini (SBF'yi) bitirdi. 1940’ların sonlarında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarlığı yaptı. 1951’de SBF Şehircilik bölümünde profesör oldu; 2 Aralık 1958’de SBF Dekanlığına seçildi. Milli Birlik Komitesi hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı ve İmar ve İskan Bakanlığı yaptı. 

Başbakan Menderes’in “Duvardaki kurşun izleri Mülkiye için kara lekedir,” sözlerine Dekan Prof. Dr. Fehmi YAVUZ'un verdiği “O kurşun delikleri Mülkiyenin onurudur,”yanıtı hâlâ dillerdedir.

27 Mayıs ara dönemi sonrası "Atatürk" savıyla başa gelen hükümetlerin başarısız kalması karşısında başlayan "Atatürkçülük" tartışması genişledikçe Halkevleri böylesine bir tartışma içinde yerini alma zorunda kalıyor. Halkevleri ve Atatürk Enstitüsü yeni bir çalışmaya giriyor ve genel çizgileriyle Atatürkçülüğün ne olduğu konusunda bir görüş hazırlanıyor. “Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri” adlı bu metnin altında Bekir Sıtkı BAYKAL, Taner TİMUR, Bahri SAVCI, Ceyhun Atuf KANSU, Anıl ÇEÇEN, Rauf İNAN, Beşir GÖĞÜŞ, Emin ARAT, Mehmet SALİHOĞLU ile birlikte Fehmi YAVUZ gibi bilim ve düşün insanlarının imzaları bulunmaktadır.(Kaynak: Halkevleri/Atatürk’ün Kültür Kurumu, Anıl Çeçen)

Yapıtları: Din Eğitimi ve Toplumumuz; Memleketimizde Toplum Kalkınması (Köy Kalkınması); Türk Mahalli İdarelerinin Yeniden Düzenlenmesi (Araştırma)

Prof. Dr. Bahri SAVCI (1914-1997)

ADD'nin Onur Kurucularından olan Prof. Dr. Bahri SAVCI, “insan hakları” kavramını Türk kamuoyuna tanıtılmasına öncülük etmiş, Siyasal Bilgiler Fakültesinde “İnsan Hakları Merkezi”nin kurulmasını sağlamıştır.

Yaşamı ve Yapıtları
1914’te babasının memuriyeti dolayısıyla Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde dünyaya geldi. 2 Kasım 1997’de Balıkesir’de yaşamını yitirdi. 1933’te İstanbul Erkek Lisesini, 1936’da Mülkiye Mektebini bitirdi. Bir süre İzmir Defterdarlığı’nda hukuk şefi olarak çalıştı. 1936’dan başlayarak çeşitli ortaokullarda tarih ve coğrafya öğretmenliği yaptı. 1942’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde (SBF’de) asistanlığa başladı; burada önce doçent ardından da anayasa profesörlüğüne yükseldi. 1961'de Anayasa Komisyonu üyeliği görevinde bulundu. >> Tümü

Prof. Dr. Münci KAPANİ (1921-1993)

ADD'nin Onur Kurucularından olan Hukukçu Prof. Dr. Münci KAPANİ, öğrencilerine verdiği dersle hep belleklerimizde: “Ekmekle hürriyeti birbirine tercih edilir hale getirmeyin!”

Yaşamı ve Yapıtları
16 Mayıs 1921'de İzmir'de doğdu. Galatasaray Lisesini ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1948'de Cenevre Üniversitesinde doktorasını tamamladı. 1949'da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde asistan olarak akademik kariyerine başladı. Doçent olduktan sonra New York ve Londra Üniversitelerinde çalışmalarda bulundu. >>> Tümü

* * *
Derneğimizin kurucu üyelerinin yaşamöykülerini yayımlamayı sürdüreceğiz.