Mehmet Rauf İnan

Mehmet Rauf İNAN (1905 - 29 Şubat 1996)

ADD'nin 5 numaralı kurucu üyesi Eğitimci, Yazar, Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucusu Mehmet Rauf İNAN, belleklerde "Bir insan, zamanını değerlendirdiği ölçüde insandır," sözüyle iz bırakmıştır.

Yaşamı ve Yapıtları
1905’te Bingöl'ün Genç ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Bingöl ve Birecik'te yaptı. Urfa Sultanisinde okudu, Fransızca öğrendi. İstanbul Erkek Muallim Mektebine kaydoldu. Buradan mezun olduktan sonra Kayseri'ye Zincidere Öksüzyurdu'na öğretmen olarak atandı.Sivas'ta 1926’da İlköğretim Müfettişleri Kursuna katıldı; burada Rıdvan Nafiz Bey, Kadri Bey (YÖRÜKOĞLU), Reşat Şemsettin Bey (SİRER), İsmail Hakkı Bey (TONGUÇ) ders vermekteydi.

25 Ağustos 1928’de yeni yazıyı öğretme seferberliğine katılır. 1928’de yurtdışına eğitime gönderilmek için seçilen öğretmenler arasındadır. Yurtdışında Viyana'da Pedagoji Enstitüsüne devam etti. Viyana Yüksek Halk Okulunda Kültür Felsefesi dersleri aldı. Paris’te Alliance Française’i bitirdi ve 1931’de yurda döndü. Askerliğini Selimiye Kışlasında öğretmen yedek subay olarak yaptığı sırada Mustafa Kemal Atatürk'ü görme fırsatını buldu. Askerlik sonrası 1934’te İzmir'e ilköğretim müfettişi olarak atandı.

Hasan Âli YÜCEL'in milli eğitim bakanı olduğu sırada 17 Nisan 1940’ta Köy Enstitüleri kuruldu. M. Rauf İNAN, Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsüne müdür olarak atandı. 1945’te Hasanoğlan Köy Enstitüsü müdürlüğüne atandı. 1950'den sonra ilkokul ve ortaokullarda öğretmenlik yaptı. 1970’te emekli oldu.

Rauf İnan, UNESCO genel kurul ve yönetim kurulu üyeliği, Halkevleri Atatürk Enstitüsü üyeliği, Halkevleri yönetim kurulu başkanlıkları yapmıştır. Aynı kuşak eğitimcilerden M. Ali EREN (1911-2001) kendisi hakkında değerli Eğitimci M. Rauf İNAN'ın “Bir insan, zamanını değerlendirdiği ölçüde insandır,” dediğini ve bunu çok önemsediğini aktarmaktadır.

Yapıtları

  • Atatürk'ün Evrenselliği, Önder Kişiliği, Eğitimci Kişiliği ve Amaçları
  • Matematik Anahtarı: İlkokul Aritmetik Geometri Ders Kitabı
  • Çocuğa Göre Okulda Öğretim

Ödülleri

  • Türk Eğitim Derneği Eğitim Büyük Hizmet Ödülü, 1979 (Bu ödül, “demokrat kişiliği, Atatürk devrim ve ilkelerine bağlılığı ve bu alanda öğrencilerine esin kaynağı olması” nedeniyle verilmiştir.)
  • Hacettepe Üniversitesi Seçkin Eğitimci Ödülü, 1982
  • 1990 yılı “Yılın Atatürkçüsü” Ödülü (Bu ödül ona, Ahmet Taner KIŞLALI’nın da bulunduğu ADD Genel Yönetim Kurulunca verilmiştir.)