ADD Kurucularının Yaşamöyküleri - 3

Atatürkçü Düşünce Derneği'ni kuran, mücadelelerini sürdürmekle onur duyduğumuz yürekli yurtseverlere en derin saygılarımızla...

* * *

Doç. Dr. Bahriye ÜÇOK (1919-1990)

1990'da karşıdevrimcilerce katledilen Doç. Dr. Bahriye ÜÇOK, ADD'nin 13 numaralı kurucu üyesidir. Türkiye 90'lı yıllarda aydın cinayetleriyle sarsıldı. Öldürülenlerin ortak noktaları halka gerçekleri gösteren, laiklikten yana, Cumhuriyetçi, Kemalist ve toplumcu aydın olmalarıdır. Muammer AKSOY, Uğur MUMCU, Bahriye ÜÇOK, Ahmet Taner KIŞLALI gibi aydınlar ve bilim insanları art arda katledildiler.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesine ilk kadın öğretim üyesi olarak giren siyaset bilimci, köşeyazarı, araştırma kitapları yazarı ve yaşamı boyunca kadın hakları savunucusu olan, laiklik olmadan ülkenin özgürleşmeyeceğini her ortamda çekinmeden söyleyen Bahriye ÜÇOK, yaşamını siyasal İslamcılara karşı mücadeleye adadı. >>> Tümü 

Prof. Dr. Ayhan ÇAVDAR (1930-2019)

ADD’nin 14 numaralı kurucu üyesi Prof. Dr. Ayhan ÇAVDAR, Türkiye’nin ilk Pediatrik Onkoloğu ve Hematoloğudur. 1993′te kurulan Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA’nın) da kurucu üyesi olmuş ve aynı yıl seçimle TÜBA başkanlığına getirilmiştir.

Yaşamı
12 Ağustos 1930’da, Cumhuriyet Başsavcısı olan babasının görev yeri Adana’da doğdu. 1947′de Erenköy Kız Lisesini bitirdikten sonra 1953′te Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1953-1956 arasında aynı fakültenin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde uzmanlık eğitimi gördü. 1958′de ABD’ye giderek Washington Üniversitesi (St. Louis) Çocuk Hastanesi Klinik Hematoloji-Onkoloji bölümünde üç yıl çalıştı. >>> Tümü

İhsan TOPALOĞLU (1915-2005)

ADD’nin 15 numaralı kurucu üyesi İhsan TOPALOĞLU, ulusal petrol sanayisinin kurulması, ülkemizin yeraltı varlıklarının, madenlerinin yerli ve yabancı tekellere, emperyalistlere karşı savunulmasının öncülüğünü yapmıştır.

Yaşamı ve Yapıtları
1915'te Kilis'te doğdu. Kilis ve Halep'te tamamladığı ortaöğreniminin ardından Galatasaray Lisesini bitirdi. 1936'da kimya mühendisliği okumak için Almanya'ya gitti; 1939'da İkinci Dünya Savaşının başlaması üzerine yurda döndü. Daha sonra lisans öğrenimini ve doktorasını İsviçre'de Zürich Teknik Üniversitesinde 1944'te tamamladı. >>> Tümü

Prof. Dr. Mustafa ALTINTAŞ (1946)

ADD’nin 20 numaralı kurucu üyesi Prof. Dr. Mustafa ALTINTAŞ, 1946'da Adıyaman-Besni'de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Gaziantep'te, yükseköğrenimini Gazi Üniversitesinde tamamladı. 1988’de iktisat profesörü oldu. Gazi ve Cumhuriyet Üniversiteleri ile Muğla İşletmecilik Yüksekokulunda Anabilim Dalı Başkanlığı, Bölüm Başkanlığı, Yüksekokul Müdürlüğü, Akademik Profesörler Kurulu üyeliği, Fakülte Dekanlığı, Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu Başkanlıkları, Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu üyelikleri yaptı. YÖK-Yüksek Disiplin Kurulu üyeliğinde bulundu.

Akademik kurumlar dışında Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcılığı, Başbakanlık Danışmanlığı, Başbakanlık İnsan Hakları Yüksek Danışma Kurulu üyeliği, 8. BBKP Dış Ekonomik İlişkiler Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı ile AB Özel İhtisas Komisyonu üyeliği görevlerini üstlendi. Tüm Öğretim Elemanları Derneği'nde Genel Saymanlık ve Genel Başkanlık görevlerinde bulundu. Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı ile Türkiye İnsan Hakları Kurumu Derneği kurucuları arasında yer aldı. ÇYDD Ankara Şubesi kurucu yönetim kurulu üyeliği yaptı. Eğitim-Sen Yayın Kurulu üyesidir. Ayrıca Gazi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanlığı görevinde de bulunmuştur. Halkevleri'nin ikinci kez açılışında 8. Bölge Temsilciliği ve Genel Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Halkevleri üçüncü kez açıldığında ise Genel Yönetim Kurulu Yazmanlığı ve Başkanlığı görevlerini üstlendi. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin kuruluşunda Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Kurucu Genel Başkan Muammer AKSOY katledildiğinde genel başkanlığa vekalet etti.

Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN (1948)

ADD’nin 21 numaralı kurucu üyesi Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN, 19 Mayıs 1989’da 50 yurtsever aydınla birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurdu; önce kurucu genel sekreter, daha sonra da genel başkan yardımcısı olarak derneğin yönetiminde bulundu.

Yaşamı ve Yapıtları
24 Mayıs 1948’de Ankara’da doğdu. Anıttepe İlkokulu (1958), Ankara TED Koleji (1966) ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1970) mezunu. 1971'de avukatlık stajını tamamlayarak Türkiye ve Ortadoğu Enstitüsünde (TODAİE’de) asistan oldu. 12 Mart döneminde o dönemin hükümeti tarafından hazırlanan İdari Reform komisyonunda merkezi idare sekreterliği görevinde bulundu. 1990 sonrasında 2013’e dek TODAİE Yönetim Kurulunda üniversite temsilcisi olarak görev yaptı. >>> Tümü

Dr. A. Cengiz BÜKER (1942)

ADD’nin 34 numaralı kurucu üyesi Çevirmen-Yazar-Şair Dr. Armağan Cengiz BÜKER, 25 Ocak 1942'de İstanbul'da doğdu. Vefa Lisesi (1961), İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (1968), Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) İspanyol Dili ve Edebiyatı Bölümü (1991) mezunudur. Tıp doktoru olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (1968-85) ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde (1985-87) ve okutman olarak Ankara Üniversitesi DTCF İspanyol Dili ve Edebiyatı Bölümünde (1992-94) çalıştı.

İlk makalesi (Sait Faik-Son Kuşlar) 1961’de Kitap Belleten dergisinde çıktı. Diğer telif ve çevirileri Çağdaş Türk Dili ile Türk Dili dergileri, Kemalist Ülkü, Abece, Yoksulca, Ankara Sanat, Promete vb. dergilerde yayımlandı. 19 Mayıs 1989'da kurulan Atatürkçü Düşünce Derneği'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Dil Derneği, Edebiyatçılar Derneği, Türk Kütüphaneciler Derneği, Klasik Çağ Araştırmaları Derneği ve Türk Tabipleri Birliği üyesidir.

Yapıtları: Konfüçyüs Dedi ki, Mısır'ın Ölüler Kitabı, Çin Şiirinden Seçmeler (derleme), İlyada (çeviri), Gargantua (çeviri), Dhammapada: Gerçeği Yolu (çeviri), Bahçıvan (çeviri), Guatemala Efsaneleri (çeviri), Avare Kuşlar (çeviri), Tabletteki Sır (çeviri), Ölüm Çiçekleri (çeviri), Chamalu Yüreğin Yolu (çeviri), Zen ve Haiku (editörlük).

* * *
Derneğimizin kurucu üyelerinin yaşamöykülerinin devamı için tıklayınız.