21 Nisan 2021 Çarşamba

23 Nisan 1920: Gazi Meclisimizin Açılışı Kutlu Olsun

23 Nisan 1920: Gazi Meclisimizin açılışı kutlu olsun.

Emperyalizme karşı mücadelenin manifestosu olan Sivas ve Erzurum Kongrelerinin ardından Ankara'ya gelen Mustafa Kemal Paşa ve yol arkadaşları, 23 Nisan 1920 günü Anadolu'nun dört bir tarafından gelen milletvekilleriyle birlikte, halk iradesinin üzerinde hiç bir gücü tanımayacaklarını tüm dünyaya gösteren Büyük Millet Meclisi'ni açtılar.

Halkın yoğun katılımıyla ve o günün koşullarında Ankara’ya ulaşabilen 115 milletvekili ile açılan Büyük Millet Meclisi’nin açılış konuşmasını en yaşlı üye sıfatıyla Sinop Milletvekili Şerif Bey gerçekleştirmiştir. Şerif Bey’in “Milletimizin içerde ve dışarda tam bağımsızlığı içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum.” sözleriyle Meclis’in açılışı duyurulmuştur.

Büyük Milet Meclisi, Ulus’ta ki ilk binasında “Hâkimiyet Milletindir” ilkesiyle ertesi gün ilk toplantısını gerçekleştirmiştir. Mustafa Kemal Paşa süreci özetlemek için yaptığı dört saatlik konuşmasını “Davamızın meşruluğuna ve bütün milletin insanlık hak ve hukukundan paylarını almış olduğuna inandığımız yüreklerinin, bizimle ve bize daima destek olduğuna güvenimiz tamdır. Başarı ümitlerimizin kalplerimizde bir an bile karamsarlığa düşmemesini sağlayacak olan, sonsuz gücümüzdür.” sözleriyle tamamlamıştır. Daha sonra oybirliğiyle Meclis Başkanlığı’na seçilmiştir.

Milli Mücadele’de her türlü zorluğa göğüs gerecek olan ilk Meclis’e ev sahipliği yapması için belirlenen Meclis binası ise 1915 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti için yapılmaya başlanmış bir bina iken savaş ve işgal koşullarında çatısı yarım kalmıştır. 1920'nin Ankara'sında Meclis’i toplamaya en uygun yer olarak belirlenince eksikleri Ankaralı sanatkârların ve halkın desteğiyle tamamlanmıştır. Oturdukları sıralar okullardan temin edilmiştir. Salon bir petrol lambasıyla aydınlatılmıştır. Mustafa Kemal Paşa ve kadrolarının ihtiyaç duyduğu şey saraylar değil eksiklerle dolu da olsa bağımsızlık fitilinin ateşlenebileceği bir karargâhtır.

Böyle bir ortamda açılan Büyük Millet Meclisi; Kurtuluş Savaşı'na tanıklık eden, düşman Polatlı'ya dayandığında taşınması teklif edilen, Bursa işgal edilince kürsüsüne siyah bir örtü konulan, Mustafa Kemal Paşa'ya Başkomutanlık yetkisini veren, saltanatı kaldıran, Cumhuriyet'i ilan eden, devrimleri başlatan bir Gazi Meclis'tir.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile savaş koşullarında bile Ankara'yı terk etmeyen ilk Meclis'in üyelerini saygıyla ve minnetle anıyoruz.

ADD Çankaya Şubesi Yönetim Kurulu