19 Nisan 2021 Pazartesi

8 Nisan 1923: DOKUZ İLKE

Gazi Mustafa Kemal Paşa, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Reisi imzasıyla 8 Nisan 1923 tarihinde yayımladığı DOKUZ İLKE bildirgesi ile egemenliğin ancak ve ancak ulusa ait olduğunun ve temsilcisinin TBMM olduğunun altını 98 yıl önce çizmiştir. Ulusun iradesini yok etmeye çalışan karşıdevrimci saldırıyı püskürtene kadar mücadeleyi her alanda yükseltmeliyiz.

1. İlke: Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur.
Halk, kendi kendini yönetecektir. Ulusun tek ve gerçek temsilcisi, TBMM’dir.
2. İlke: Saltanatın kaldırıldığına ilişkin 1 Kasım 1922 tarihli yasa, asla değiştirilemeyecek bir ilkedir.
3. İlke: Önde gelen görev, ülkenin tam bir güvenliğe ve asayişe ulaşmasıdır.
4. İlke: Mahkemelerimiz hızla adaleti sağlayacaktır. Kanunlarımızın ulusal gereksinimlere ve hukuk biliminin anlayışına uygunluğu sağlanacaktır.
5. İlke:
a)Halkın Aşar ile ilgili uğradığı haksızlıkların önüne geçilecektir.
b)Tütün ekimi ve alım satımı, ulusal çıkarlara uygun ilkelere bağlanacaktır.
c)Çiftçilere, sanayicilere, tüccarlara ve tüm çalışanlara kolayca kredi sağlayacak olan bankaların sayısı artırılacaktır.
d)Çiftçilere daha çok yardım sağlayabilmek için Ziraat Bankası’nın sermayesi artırılacaktır.
e)Çiftçiliğin ilerlemesi için getirilecek olan tarım makinelerinden çiftçilerin kolaylıkla yararlanması sağlanacaktır.
f)Hammaddesi ülkemizde bulunan malların yapımı ve yapımcıları teşviklerle desteklenecektir.
g)Gecikmeksizin demiryolları yapımına başlanacaktır.
h)Eğitim ve öğretim çağdaş ilkelere göre düzenlenecek, öğretmenlerin yükselmesi sağlanacak ve uygun araçlarla halkın eğitilmesi için çalışılacaktır.
i)Sağlık kuruluşları yeniden düzenlenecek, çoğaltılacak ve işçileri koruyucu yasalar çıkarılacaktır.
j)Ormanlarımız ve maden kaynaklarımız ulusal çıkarlara uygun biçimde değerlendirilecek, hayvan türlerinin ıslahına ve çoğaltılmasına çalışılacaktır.
6. İlke: Askerlik süresi kısaltılarak, okuma-yazma bilenlerden daha kısa askerlik hizmeti istenecektir.
7. İlke: Yedek subaylar için geniş olanaklar hazırlanacak; malûl gazilerin, ordu emeklilerinin, onların dul ve yetimlerinin sefalet çekmemesi için önlemler alınacaktır.
8. İlke: Kamu işlerinin hızla görülmesi için bütün kadrolara, çalışkan, yetenekli ve dürüst görevliler yerleştirilecek ve devlet işleri aralıksız denetime tabi olacaktır. Yurt aydınlarından ve çeşitli mesleklerden en yararlı şekilde yararlanılacaktır.
9. İlke: Harap olan ülkemizin yeniden inşasını sağlama yolunda devletçe yapılacak hizmetlerin dışında özel şirketlerin de yer alması sağlanacaktır. Malî, iktisadi ve yönetsel bağımsızlığımızı sağlamak koşuluyla barış yapılmasına çalışılacaktır. Bu koşulları sağlamayan barış antlaşması kabul olunamaz.